Als gitarist zijnde wil je natuurlijk dat je gitaar op een veilige plek wordt opgeborgen. In deze blog kom je daarom de meest gebruikte opbergmogelijkheden te weten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gitaarstandaard of muurbeugel om je gitaar op te hangen. Naast deze twee manieren kiezen veel gitaristen er ook gewoon voor om hun gitaar te bewaren in een gitaartas- of koffer. Nu is het de vraag ‘Welke manier is het beste en waarom?’. Lees snel verder en kom het antwoord te weten.

Gitaarstandaard

Wanneer je een gitaar gaat kopen of al hebt gekocht zijn een aantal accessoires natuurlijk geen overbodige luxe. Toch kiezen de meeste gitaristen alleen voor de volgende gitaar accessoires: plectrum, capo en gitaartas- of koffer. Maar hoe zit het eigenlijk met een gitaarstandaard? Is deze dan niet belangrijk? Nou in principe is een standaard voor je gitaar niet noodzakelijk, maar wel ontzettend handig. Zo kun je na het gitaar spelen eenvoudig je gitaar opbergen en staat je gitaar altijd in het zicht. Hierdoor maakt de gitaar onderdeel uit van je interieur en is deze zonder al teveel moeite te pakken voor een oefensessie.

Gitaar ophangen met muurbeugel

Het ophangen van je gitaar is ook een optie. Hiervoor maakt men vaak gebruik van een muurbeugel waar de gitaar in wordt gehangen. Het voordeel van deze opbergmethode is dat kleine kinderen/huisdieren niet meer je gitaar kunnen beschadigingen. Daarnaast staat de gitaar niet in de weg tijdens het schoonmaken en heb je simpel genoeg meer ruimte. Toch kent het ophangen van een gitaar ook nadelen. Gitaristen beweren dat de gitaar nog weleens tegen de muur aan wil komen en de muurbeugel de gitaarhals kan beschadigen.

Gitaar opbergen in gitaarkoffer- of tas

Misschien wel de meest voordelige manier om je gitaar op te bergen is een gitaarkoffer- of tas. In principe is een gitaarkoffer- of tas alleen bedoeld om je gitaar te vervoeren, maar ook gewoon te gebruiken als opbergplek. Het voordeel van deze manier is dat je gitaar veilig opgeborgen kan worden. Daarentegen nodigt het niet uit om even liedje te gaan spelen op de gitaar, wat dan ook gelijk het nadeel is.